De Geschiedenis van een Logo

Click for larger picture

Het originele testontwerp bevat het basissymbool van de Veelzijdigheid van Jiu Jitsu. Het gebruikte lettertype is President. Dit voorontwerp is nooit echt gebruikt, met 1 uitzondering: een document-stempel. Het symbool is echter door de ontwerper tot zijn persoonlijk merkteken gemaakt.

Click for larger picture

Dit ontwerp is het eerste gebruikt door de  Club. Het werd voor het eerst gedragen als badge door alle trainende leden. Blijkbaar heeft de club een grote voorraad want het wordt heden ten dage nog steeds gedragen.

Het symbool van Veelzijdigheid is kleiner geworden, maar andere elementen zijn toegevoegd om het logo een origineler uitzicht te geven. De Tengu-vogel met zijn 7 staartveren symboliseert de Kami-filosofie,  respect voor de natuur. Het wijs ook naar de originele Yawara-technieken uit het historische Japan. De Japanse helm (tekening op basis van een wapenrusting van het tosei gusoku-type uit de Edo-periode, ca. 1700) en de katana zijn een eerbetuiging aan de samurai. The oorlogszuchtige Japanse rode zon staat in scherp contrast met het grondidee van Jitsu "een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht".

Click for larger picture

In 1998 kreeg de originele badge een ietwat mooier en pseudo-modern uitzicht. Het werd vooral gebruikt als briefhoofd bij belangrijke briefwisseling, en voor publiciteits-documenten.

Click for larger picture

Gezien het niet erg geschikt was als briefhoofd werd het vrij snel aangepast naar zijn huidig modern uitzicht. De helm verdwijnt, maar de Katana - symbool voor de samurai - blijft. De zonnestralen uit de Japanse oorlogsvlag verdijnen ook. De opgaande zon blijft uiteraard. Het Veelzijdigheidssymbool wordt blauw in contrast met de zwarte Tengu, duidelijk om esthetische redenen.

In 2015 werd uit noodzaak een moderne nieuwe badge ontworpen omdat de oorspronkelijke voorraad van 500 badges uitgeput was.